sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Ballmaster 2017 valmistautuminen

Jokaisen tosissaan keilailua harrastavan täytyy vähintään kerran elämässään osallistua Talin keilahallissa järjestettävään Ballmaster kilpailuun.

Niinpä minäkin päätin sen suorittaa nyt "pois alta" osallistumalla heti early bird karsintalähtöön (6.1. klo 11:00) ja tässä vähän ylös kirjattuna ajatuksiani kilpailuun valmistautumisesta. Kirjoitan jatkoa sitten tuon lähdön jälkeen, kun näen, että osuiko oletukseni ollenkaan oikeaan.

Rataolosuhde

Valmistautuminen Ballmasteriin alkaa kuten yleensäkin haastavammalla kelillä varustettuihin kilpailuihin eli rataolosuhteeseen tutustumisella.

Oleellisimmat joihin itse kiinnitin tuossa huomiota olivat:

  • Ratio on 2,5:1 eli kyseessä on kunnon sport keli jossa armoa ei anneta vaan katsotaan kuka on kuka.
  • Öljyn pituus 42 jalkaa yhdessä öljyn kokonaismäärän (27,50ml) kanssa tarkoittaa, että kiiltävät pallot voi ainakin alkukilpailun ajaksi käytännössä jättää kotiin.
  • Radoille tehdään ratahoidon yhteydessä ns. tupla pesu josta johtuen radan loppuosa on kuivempi kuin normi kilpailuissa josta johtuen pallot reagoivat normaalia voimakkaammin poistuessaan öljyltä.

Lisäksi eräs oleellinen ero muihin Suomessa järjestettäviin kilpailuihin nähden on, että BMssä pallojen pintaa ei saa muuttaa sarjojen välillä joten tätä varten valmistelua on viisasta tehdä jo ennakkon jotta voi sitten lämmittelyn aikana tehdä vain viimeistelyn pallojen pintoihin.

Pallojen valmistelu

Tuon tiedon perusteella päädyin hakemaan vinkkiä pallojen valmisteluun keilailun käytännön fysiikan raamatusta eli BowlingChatin Wikistä ja tarkemmin ottaen tästä artikkelista: http://wiki.bowlingchat.net/wiki/index.php?title=Sport_Bowling_Layouts


Niille jotka eivät jaksa tuota artikkelia lukea läpi lainauksena ko. sivun tiivistys "Sport Bowling layouts are meant to make a bowling ball read friction on the lane early and roll early to reduce the "Y" on fresh sport shots.".

Vapaasti käännettynä tuo tarkoittaa, että tuolla opetetuissa pallon poraus layouteissa (=> reikien sijainti pallossa sen painolattaan nähden) pyritään saamaan aikaan vahvempi reaktio radan alkuosassa josta johtuen pallo ei reagoi liian vahvasti tullessaan normaalia kuivemmalle radan loppuosalle eikä näin olleen käänny liikaa mennessään reunaan liian aikaisin. Kirjoitin tästä enemmän edellisessä postauksessani.


En ole vielä lopullisesti päättänyt mitkä kaikki pallot aion mukaan ottaa, mutta tämän hetken arvioni on, että tärkeimmät tulee olemaan vanha kertaalleen täytetty ja uudelleen porattu Versa-Max (layout: 85 x 5 1/2 x 50) sekä Guru Master (layout 30 x 5 x 60) jonka nyt tein ihan tätä kisaa/pidempiä sport kelejä silmällä pitäen.

Noiden pallojen erot näkyy alla (lähde: https://www.bowlingthismonth.com):


Versa-Maxissa on tällä hetkellä semi kiiltävä pinta, mutta oletan, että se pitää vielä avata 500 / 1000lla Abralonilla lämmittelyn aikana ja Guru Masterissa on ihan tehdaspinta jonka oletan olevan aika hyvä.

Tavoite

Jotta hommasta saisi mahdollisimman paljon irti niin täytyy itselleen toki asettaa joku tavoite. Oma tavoitteeni onkin, että saan lämmittelyn aikana tehtyä palloihin riittävästi eroja (pintoja muuttamalla) ja sen jälkeen noiden kuuden sarjan aikana keksin miten ko. keliä tulisi pelata ja pelipaikkaa muuttaa pelin edetessä.

Tulokselle en nyt ala asettamaan mitään tavoitetta, koska käsitystä siitä miten haastavaa tuo oikeasti on en osaa nyt arvioida.

Loppukevennys

Loppukevennykseksi vielä Youtubesta bongaamani aiheeseen sopiva video:


PS. Early bird lähdön osallistujalistalta näyttää löytyvän useampiakin Suomen huippupelaajia joten kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan ja jos jotain oikeasti kiinnostaa niin minä olen se kirkkaan keltaisissa pelihousuissa heiluva tyyppi joka vaikuttaa olevan väärässä paikassa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti