perjantai 6. tammikuuta 2017

Ballmaster 2017 early bird lähdön tunnelmia

Kuten edellisessä postauksessani lupasin niin tässäpä hajatelmia heti Ballmasterin ensimmäisen lähdön jälkeen näin Ö eikun C -luokan keilaajan näkökulmasta.

Pallot

Pitkän pohdinnan ja itseäni viisampiien kanssa keskustelun jälkeen päädyin lopulta ottamaan nämä pallot mukaan (edellisessä postauksessa mainittu Versa-Max oli myös mukana, mutta koko pelin ajan kassissa) sekä toki muovipallo paikkoja varten.


Asylumiin (layout 85 x 5 1/2 x 40) päädyin hiomaan todella karkeaksi eli 320 Abranetilla ja Guru Masterin (layout edelleen 30 x 5 x 60) pyöräytin auki 1000lla Abralonilla.

Tässä vielä vertailu pallojen ominaisuuksista (lähde: https://www.bowlingthismonth.com):


Btw. Nämä allekirjoittaneen layoutit on pyritty hakemaan vähän tukemaan tämmöistä heittoa jossa on suhteellisen paljon kierroksia, mutta ei hirvittävän paljon vauhtia, mutta toki ammattiporari osaa ne soveltaa muunkinlaisille heitoille.

Harjoittelu

Itseäni viisaammat neuvoivat avaamaan rataa riittävän karkealla pallolla jotta siinä oleva reilu öljymäärä vähän kuluisi ja siihen tulisi enemmän tilaa.

Tavoitteena oli pelata alkuun suoraa linjaa ja breikkiä jonnekin 6-7 riman tuntumaan.

Viskelinkin siis pari heittoa ensin tuolla Asylumilla todeten sen olevan suhteellisen hiljaiselle heitolleni turhan vahva eikä se pysynyt suoraan heittoa käyttäen keilapatterin oikealla puolella joten pyörittelin sen seuraavaksi 500lla Abralonilla.

Tämän jälkeen se meni jo molemmilla radoilla suhteellisen nätisti suoraan öljyn rajalle asti ja teki siellä sitten todella vahvan liikkeen päätyen keilapatterin vasemmalle puolelle (eli siis näin oikeakätisen tuupparin näkökulmasta ylipuolelle). En antanut sen kuitenkaan häiritä, koska tässä kohtaa oli tarkoitus vain "puhkaista" öljyyn sopiva ura.


Kun kymmenen minuutin hajoittelusta oli pari minuuttia jäljellä pyörittelin Asylumin vielä 1000lla Abralonilla jotta sen liike vähän rauhoittuisi.

Jossain välissä viskelin myös pari heittoa tuolla Guru Masterilla todeten sen lukevan rataa vasta turhan myöhään ja saavan näin ollen odotella vielä kassissa.

Pelin kulku

Ensimmäinen sarja (ratapari 15-16)

Ensimmäisen sarjan pelailin pääasiassa tuolla Asylumilla suhteellisen suoraa linjaa ja pikku hiljaa ylöspäin kavuten. Lähtöpaikka sarjanalussa taisi olla rimalla 17 ja sarjan lopussa 19 lisäksi breikki oli kohonnut jonnekin 8-9 riman tuntumaan, koska reuna oli todella liukas ja jostain 5-6 rimasta alaspäin ei ollut mitään mahdollisuutta saada palloa kääntymään.


Jo tämän sarjan aikana tuli todettua sama asia mitä olin aikaisemmin ja pohtinut eli, että pallon tulisi kuluttaa jonkun verran energiaa jo matkalla jotta se ei reagoisi liian vahvasti tullessaan kuivalle.

No Asylumin layout oli tuon ajatuksen kannalta kyllä vähän turhan raju eli siis tuosta porauskulmasta (drill angle) 85 johtuen se alkaa rullaamaan huomattavasti myöhemmin kuin tuo Guru Masterin 30lla.

Sivuhuomio: Porauskulman miniarvo on 10 ja maksimiarvo 90.

Tuosta johtuen koitinkin myös jossain kohtaa eka sarjaa heittää vähän alempaa Guru Masterilla, mutta jouduin toteamaan, että sen pinta ei ollut riittävän vahva tässä kohtaa kun rata ei ollut vielä kulunut. Päädyinkin siis vaan viskelemään tuota Asylumia suhteellisen suorasta linjasta josta se vaihtelevalla menestyksellä kaatoi keiloja oikealta tai vasemmalta puolelta riippuen vähän siitä miten olin siihen saanut vauhtia.

Kaiken hyvän lisäksi "vanha vaiva" eli huono paikkopeli nosti päätään heti näin pelin aluksi ja viskelinkin paikkopalloa muutaman kerran yksittäisestä keilasta ohi.

Lopputuloksena 160 ekaan sarjaan. Onneksi en ollut asettanut itselleni mitään liian kovia vaatimuksia joten tuo ei sinällään hetkauttanut.

Toinen sarja (ratapari 19-20)

Toisen sarjan alun haasteet oli periaatteessa helppo arvata, mutta ne oli silti vastassa eli sillä rataparilla aloittaneet ei olleet aloittaneet yhtä vahvoilla palloilla joten lähtöpaikkaa oli pakko korjata alaspäin.

Vastaavaa rämpimistä kuin eka sarjassa ja välillä pallon vaihtokokeiluja ja tuloksena taas 160.

Kolmas sarja (ratapari 23-24)

Tässä kohtaa radat oli jo sen verran kuluneet, että heti ensimmäisen ruudun jälkeen totesin Asylumin olevan liian vahva ja siirryin pelaaman Guru Masterilla.

Pelipaikka oli varsin pahasti hukasssa ja tuloksena ikäviä reikiä sekä muuta sekalaista ja taululla 154 sarjan jälkeen.

Tässä kohtaa alkoi jo vähän hirvittää, koska mukaan ei tullut yhtään kiiltävää palloa, Guru Master kääntyi jo aika rajusti ja tiesin, että Versa-Max olisi lähes yhtä raju vaikkakin semi kiiltävällä pinnalla. Onneksi tämä pelko osoittautui turhaksi ja pelasin pelin loppuun asti tuolla Guru Masterilla.

Neljäs sarja (ratapari 27-28)

Ballmasteria vuosia pelannut keilaajatoveri kehotti minua olemaan tuolla hereillä muutosten suhteen ja valmis rajuihinkin muutoksiin, koska radat siellä rataparien erot voi olla suuretkin.

No tämän osalta kävi kyllä vähän huono tuurikin. Heittoni meni sikäli sekaisin, että aloin viskoa palloa turhan hiljaa ja turhan kaukaa jalasta. Lisäksi näissä rataparin radoissa tuntui olevan aika iso ero (lähtöpaikassa 2-3 rimaa) joten allekirjoittanutta alkoi jo hirvittää, että noinkohan sarjan lopussa taululla seisoo sadan pisteen rajan alittava tulos (vitos ruudussa ei ollut 50ntä). 

Tämä sarja menikin siis ihan vaan heitto hakiessa niin, että ensin pudotin vauhtia pois jotta sain pallon taas lähtemään jalan vierestä ja sitten sen jälkeen aloin puskea siihen lisää vauhtia.

Sainkin loppusarjasta ajatuksesta kiinni miten saan aikaan hyviä heittoja ja rataa tulisi pelata, mutta toki alun rämpimisestä johtuen taululla vain 137.

Viides sarja (ratapari 31-32)

Nyt peli alkoi jo kulkea, kun tiesin varsin hyvin mistä ja miten ratoja tulee pelata. Ratojen välillä taisi olla yhden riman ero jotta kympin sai lähtemään kunnolla, mutta muuten varsin perus suorittamista.

Kymppiruudun 9- jäi vähän harmittamaan, mutta joka tapauksessa taululla 201.

Lähtöpaikat tässä sarjassa oli muistaakseni 24 ja 25 breikin ollessa edelleen siellä ysi riman tuntumassa.

Kuudes sarja (ratapari 35-36)

Reunaradat on aina varsin haasteelliset eikä ne tälläkään kertaa tehneet poikkeusta. Tässä kävi tosin sikäli vähän tuurikin, että edellä pelasi tuttu kaveri jonka näin rämpivän tällä rataparilla ja osasin kysellä häneltä, että mikä niissä oli vikana.

Vastaus oli, että ne oli liukkaammat muihin verrattuna ja niiden välillä oli jonkun verran eroa (ei näin suoraan toki, mutta näin niinkuin rivien välistä luettuna) joten osasin varautua tekemään tarvittaessa rajujakin muutoksia. Ja niitähän tosiaan tarvittiin.

Näitä piti tosiaan pelata niin, että itse asiassa reunimmainen (eli 36) oli se ottavampi rata eli minun piti pelata sitä alkusarjasta alkusarja lähtöpaikasta 21 myöhemmin 22 ja se toinen rata (eli 35) oli huomattavasti liukkaampi joten sitä piti pelata lähtöpaikasta 20.

Joka tapauksessa olin hyvin hereillä ja parin ruudun ihmettelyn jälkeen löysin näihin pelipaikat ja näin ollen loppu olikin paria ruutua lukuunottamatta joko kaato tai ysi paikkoa.

Taululla sarjan päättyessä 212.

Loppusanat

Nopeimmat päässälaskiat varmaan ynnäsivätkin jo noista, että lopputulokseksi tuli siis 1024 ja kisan keskiarvoksi 170 ja risat joka ylittää valtakunnallisen keskiarvoni joka on nykyään 166 joten tyytyväinen täytyy olla.

Lisäksi pääsin sikäli tavoitteeseeni eli pari viimeistä sarjaa tiesin miten ko. keliä tulisi pelata.

Paljon tuli uutta oppia ja sitähän tässä oltiin hakemassa joten pakko on olla tyytyväinen.


Joka tapauksessa tähän pohjautuen asetan itselleni ensi vuoden Ballmasteriin tavoitteeksi rikkoa 1100n raja.


Kysymykseen "Mitä tekisit toisin jos osallistuisit uudelleen tämän vuoden Ballmaster karsintaan?" vastaus on, että hankkisin toisen Guru Masterin samalla porauksella ja avaisin sen 500 Abralonilla tai vaihtoehtoisesti esim Guru Supremen jossa on ottavampi pinta jo tehtaan jäljiltä jolloin noihin ensimmäisiin sarjoihinkin voisi saada aikaan vähän parempaa tulosta.


Toivon, että tästä kirjoituksesta on jollekin keilaajalle hyötyä. Jos ei muuten niin ainakin ihan vaan niin, että tämä on ajanviete mielessä kiinnostavaa lukemista.

6 kommenttia:

 1. Olet selvästi funtsinut. Nyt vaan Taliin seuraamaan oppimismielessä, älä pelkää kysyä nimimiehen mielipidettä :) t timop

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti pyrin käymään seuraamassa muutaman lähdön ja varsinkin sitten finaalit katsomon puolelta.

   Oppimisen kannalta mielenkiintoisin seurattava on muuten miestäni tuo finaali vaihe 3 eli 12:sta parhaan round robin, koska se pelataan yhdellä ratahoidolla ja ehtii radat näin ollen muuttua todella reilusti sen aikana.

   Poista
 2. Totta, mutta ratamuutos ei ehkä ole niin iso kuin voisi kuvitella sillä siellä käsittääkseni on yksi pelasja per rata t timop

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sekin on toki totta, mutta tällöin radalla on myös enemmän kierremiehiä joista osa pelaa kyllä lopussa varsin ylhäältä tai ainakin viime vuonna näin.

   Eräs mielenkiintoinen seikka on myös sää ja sen mahdolliset vaihtelut. Eilisen ja tämän päivän välillä oli 20n asteen ero ulkolämpötilassa ja sitä kautta myös hallissa valitsevassa kosteudessa. Molempina päivinä karsinnan pelannut kaveri kertoikin, että radat oli tänään varsin erillaiset eiliseen nähden.

   Poista
 3. Mielenkiintoista analyysiä keilailusta, vaikka oletkin vielä matkalla maineeseen. Tunnistan tuon hulluuden, pelasin yli 30 vuotta ja olen ollut nyt kolme vuotta poissa rekisteristä. Oppivuodet olivat niitä parhaita vuosia.

  Parasta keilailussa on, että kun aloitat kilpailemisen, ainakin Helsingissä, olet jonakin päivänä samalla radalla Suomen mestarin, Euroopan mestarin tai jopa maailmanmestarin kanssa. Se ei taida olla mahdollista missään muussa lajissa.

  Surkeinta lajissa on ollut tämä välinekehitys, kaikki tapahtuu amerikkalaisten välinevalmistajien ehdoilla. Itsellä suurin motivaatio katosi pallorulettiin. Mitä lienee tapahtunut huipputasolla, PGAn ykkösmiehet tienaa 160 000 kaudessa, vertailun vuoksi Patrik Laine saa bonusta yhdestä leikkipelistä 200 000. Tv-näkyvyys ja kiinnostavuus lienee keilailusta kadonnut.

  Suosittelen siirtymistä johonkin "suurseuraan" kun kehityt, erilaiset sarjapelit ovat rivipelaajille lajin suola.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että nämä minun hajatelmat on kiinnostavaa luettavaa ja mukana nähdä, että näitä myös kommentoidaan :)

   Olen ehdottomasti samaa mieltä, että varsinkin ensimmäinen kerta, kun olin heittämässä jotain finaalia muutaman Suomen huipun kanssa (tasoitusten avustamana toki, mutta silti) oli erittäin jännittävä ja samalla kiinnostava ja motivoi ainakin minua treenaamaan kovemmin.


   Minä olen harrastanut keilailua vasta niin lyhyen aikaa, että en osaa ottaa kantaa tuon välinekehityksen hyviin/huonoihin puoliin, mutta toisaalta eipä kai sillä niin väliä olekkaan. Säännöt ja välineet on samat kaikille joten ne on opittava tuntemaan jos meinaa pärjätä. Olen myös huomannut, että useimmat rivikeilaajat eivät ymmärrä palloista tai varsinkaan niiden huollosta paljon mitään joten kirjoitella myös lisää siitäkin miten olemassa olevista välineistä saa enemmän irti ihan vaan huoltamalla niitä paremmin.

   Ja kyllä paikallisen liiton järjestämät sekä tietysti valtakunnansartjat on ehdottomasti lajin suola. Paljolti siitä syystä, että ne pelataan ilman tasoituksia.


   Btw. Mainittakoon vielä sen verran, että minulle saa toki tulla kertomaan kommentteja tästä blogista tai ideoista mistä voisin kirjoitella, jne ihan kasvotustenkin jos näette minut hallilla.

   Poista