lauantai 15. lokakuuta 2016

Hyvä vai huono tulos?

Taustaa

Taustatarina

Seuratoveri valitteli tulostensa huonontuneen niin, että nyt joutuu olemaan tyytyväinen 190n keskiarvoon, kun keväällä edes paritulos (200n keskiarvo) ei tuntunut tyydyttävältä sen jälkeen kun hän oli heittänyt useita 215n keskiarvon ylittäneitä kisoja.

Avaankin tässä blogi kirjoituksessani omia pohdintojani siitä mikä on hyvä ja mikä huono tulos.

Miten keilaus eroaa muista lajeista?

Jotta voi ymmärtää mikä on hyvä ja mikä on huono tulos keilailussa pitää ensin ymmärtää mikä tulokseen vaikuttaa.

Keilailu on siitä erikoinen laji, että vaikeusasteeseen ja sitä kautta tuloksiin vaikuttavista asioista on näkyvissä on päivästä ja keilahallista toiseen joka päivä vain kolme asiaa: radan perällä on 10 keilaa, radalla on leveyttä 41,5 tuumaa (noin 105 senttimetriä) ja yliastumista viivalta ykköskeilaan on matkaa 60 jalkaa (noin 18,3 metriä).

Todellisuudessa vaikeusasteeseen vaikuttaa todella monta asiaa joita ei ole paljaalla silmällä nähtävissä (mm. öljyprofiili, ratojen topografia, sää, kuun asento (no okei ei tämä sentään), jne...). Kirjoitan näistä enemmän myöhemmissä kirjoituksissani.

Joka tapauksessa on oleellista ymmärtää, että sama tulos voi olla sekä hyvä tai huono riippuen siitä missä olosuhteissa se tulee.

Mistä tiedän onko tulokseni hyvä vai huono?

Mielestäni ainoa oikea mittari oman tuloksen hyvyyden tai huonouden mittaamiseen on verrata omaa tulosta muiden keilaajien tuloksiin. Näissä on toki vaihtelua siinä mielessä, että välillä jollain on parempi/huonompi tuuri/päivä/tms, mutta jos samassa kisalähdössä pelaa vaikkapa 10 pelaajaa joista osaa sanoa pelaavatko he keskimäärin sinua paremmin vai huonommin niin pystyt sen perusteella varsin helposti arvioimaan oman tuloksesi hyvyyden tai huonouden riippumatta siitä mikä tuloksesi lopulta oli.

Tässä valossa tarkasteltuna esim alussa mainitsemani pari tulos voi siis olla sekä hyvä, että huono. Tiivistetysti, jos olet tuloksellasi kisalähdön paras niin voidaan sanoa tuloksen olevan hyvä ja jos olet viimeinen niin tulos on huono. Kaikki noiden väliin osuvat on toki veteen piirretty viiva joista sinun tulee sitten itse tehdä omat johtopäätöksesi sen perusteella miten hyvin tunnet muiden keilaajien tason.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti