keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Hyvä vai huono pallon/keilojen reaktio?

Keilojen lukeminen

Useimmat lienee on kuulleet puhuttavan siitä, että keilojen liikettä tulisi oppia "lukemaan", mutta monille tämä varmasti on helpommin sanottu kuin tehty joten koita nyt avata vähän mistä tässä on kyse.

Huonoon keilojen reaktioon on joka tapauksessa olemassa vain kaksi vaihtoehtoista syytä. Joko pallo osuu keiloihin väärässä linjassa tai pallon reaktio on huono. Alla on avattu näitä molempia.

Kymppi keila pystyssä

Useimmilla öljyprofiileilla (poikkeuksena kaikkein pisimmät ja lyhimmät öljyprofiilit) keilaaja voi halutessaan pelata käytännössä millä tahansa pallolla ja saada sen menemään taskuun pelilinjaa, pallon pyörintää ja vauhtia muuttamalla.

Käytännössä kuitenkin tässä usein käy niin, että väärällä pallolla pelatessa kymppi keila tai pahimmillaan seiskakymppi seisoo pystyssä heiton jälkeen. Mistä tämä siis johtuu?

Ensinnäkin alla oleva video avaa hyvin kaatoheiton ja jokke-kympin (kutoskeila kiertää kymppikeilan etupuolelta) jättävien heittojen erot:


Oleellista on kuitenkin huomata, että osalla keilaajista/keleistä/palloista/jne ns. paksuosuma vaikuttaa toimivan paremmin kuin täydellinen taskuosuma.

Tämä johtuu siitä, että keilapatteri painaa yli tuplasti keilapalloon nähden (Keilat noin 1,5 kg x 10 = 15 kg ja 15 paunainen keilapallo noin 6.8 kg) joten keilapallo väistää keiloja osuessaan niihin ja jos keilapallossa ei ole riittävästi liike-energiaa se väistää niitä liian paljon johon paksu osuma ainakin osittain auttaa. Suositeltu tapa on kuitenkin tehdä tarvittavat muutokset jotta keilapallossa on riittävästi energiaa sen osuessa taskuun, koska tällöin katojen todennäköisyys kasvaa.

Keilapallon liikkeen jin ja jang

Useimmat on varmasti ainakin joskus kuulleet kiinalaisesta Jin ja Jang (Yin Yang) filosofiasta joka kuvaa erillaisten asioiden keskinäistä suhdetta.

Tuo periaate toimii hyvin myös keilapallon liikkeen analysointiin. Mitä vahvempi reaktio tapahtuu keilaradan alkuosassa (pallon ollessa öljyllä) niin sitä heikompi reaktio tapahtuu radan loppuosassa ja sama toisinpäin.

Toisin sanoen jos keilapallosi väistää keiloja liikaa taskuun osuessaan niin se reagoi liian aikaisin radan kanssa menettäen näin liike-energiansa liian aikaisin.
Vaihtoehdot tämän ongelman korjaamiseksi ovat:

  • Vaihtaa kiiltävään/vähempi kitkaiseen palloon (suosittelemani vaihtoehto jos sinulla on tämä ongelma pelin alusta asti ja varsinkin jos pelaat mattapallolla).
  • Siirtää lähtöpaikkaa ylemmäs esim pari rimaa (yleensä toimiva vaihtoehto jos sama pallo ja pelipaikka toimi aikaisemmin ja lakkasi toimimasta öljyn kuluessa).
  • Lisätä palloon vauhtia (toimiva vaihtoehto jos hallitset pallon vauhdin säätelyn hyvin).
  • Lisätä palloon pyörintää (huom! sinun ei tulisi tarkoituksella yrittää lisätä pallon pyörintää, koska se yleensä vain vähentää sitä, mutta jos huomaat heittävästi jäykästi niin rennompi heitto automaattisesti myös lisää pallon pyörintää). 
  • Heittää palloa pidemmälle eli loftata (ihan ok vaihtoehto jos ongelma tulee pelin loppupuolella).
  • Pyörittää palloa enemmän sivuttain (tämä on suositeltavaa vain niille jotka hallitsevat pallon pyörintäsuunnan muuttamisen hyvin ja kykenevät pyörittämään palloa yli 70 asteen sivuttaispyörinnällä (axis rotation). Tavoitteena on siis saada aikaan sama ilmiö joka tapahtuu, kun esim auton renkaita kääntää liikaa liiaan nopeasti talvisäässä jolloin auto puskee => liukuu suoraan. Lisäksi tätä tekniikkaa ei tulisi käyttää kuin mattapallojen kanssa, koska pallo täytyy saada "kuluttamaan" sivuttaispyörintänsä ns. normaalitasolle ennen kuin se osuu kuivalle jotta se ei käänny liian jyrkässä kulmassa taskuun. Ammattilaiset kuitenkin käyttävät myös tätä tekniikkaa).


Lähde: http://www.bowlersedge.biz/learning.html


Eräs huomioitava asia keilapallon liikettä analysoitaessa on myös, että varsinkin pidemmällä öljyllä liian kiiltävällä pallolla/liian vähäisellä pyörinnällä/turhan kovalla vauhdilla on mahdollista saada aikaan tilanne jossa keilapallo kyllä säilyttää energiansa radan loppuosaan, mutta ei ehdi reagoida radan kanssa. Tällöin pallon vielä koukku/kierre tai pahimmillaan jopa edelleen liukuvaiheessa kun se osuu keiloihin (rullaus vaiheen sijaan) jolloin tuloksena on yleensä reikä tai vähintään joku ns. epänormaali kuvio. Kirjoitan tästä enemmän myöhemmin.

Loppusanat

Tämä toivottavasti auttaa alkuun keilojen lukemisen kanssa. Lisäksi niitä kannattaa opetella myös kuuntelemaan. Hyvästä taskuosumasta jossa pallossa on riittävästi energiaa kun kuuluu huomattavasti kovempi ja ns. räjähtävämpi ääni kuin kevyestä osumasta.

Aiheeseen liittyen kannattaa myös lukea SKLn sivuilta löytyvä artikkeli: Keilojen lukeminen (Keilaaja 5 /2013)


Lisäys 22.10.2016: Huomasin pienen ristiriidan kirjoittamani ohjeen sekä SKLn sivuilta löytyvän "Keilojen lukeminen" ohjeiden väliltä joten tässä pari tarkennusta.

Kirjoitin ylempänä, että yksi vaihtoehto pallon liian väistämisen korjaamiseksi on siirtyä ylemmäs ja SKLn ohjeessa neuvotaan siirtymään alemmas. Kumpi siis on oikea vaihtoehto? Niin hullulta kuin se kuullostaa niin mielestäni oikea vastaus on, että molemmat, mutta se riippuu tilanteesta.

Jotta osaisit valita tilanteeseen sopivan vaihtoehdon täytyy sinun kiinnittää huomiota pallon liikkeeseen sekä varsinkin sen vauhdin hidastumiseen:

  • Jos pallon vauhti hidastuu jo heti radan alkuosassa tarkoittaa se, että ko. linjalla ei ole riittävästi öljyä johon ylemmäs siiirtyminen auttaa (=> pallo liukuu pidemmälle).
  • Jos pallon vauhti hidastuu vasta loppuosassa rataa niin tällöin pallon tulokulma keiloihin jää yleensä vajaaksi ja tähän auttaa siirtymisen riman tai pari alemmas (=> pallon tulokulma keiloihin kasvaa).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti