maanantai 17. lokakuuta 2016

Helppo vai vaikea olosuhde?

Taustaa

Kirjoitin edellisessä postauksessani siitä, että miten sama tulos voi olla hyvä tai huono riippuen siitä missä olosuhteissa se tulee joten koitan nyt tässä avata sitä miten tulkitaan onko olosuhde (keli) helppo vai vaikea.

Pelilinjan valinta

Koettuu vaikeusasteeseen vaikuttaa oleellisesti se, että osaako keilaaja hyödyntää öljyprofiiliin "sisäänrakennettua" virhemarginaalia. Tämä tapahtuu käytännössä valitsemalla keilaajan henkilökohtaiseen tyyliin sopiva pelilinja sekä keilapallo joilla keilapallo saadaan poistumaan öljyltä siinä pisteessä jossa on suurin virhemarginaali.

Tuo kuullostaa varmasti monimutkaiselta, mutta koitan avata sitä lisää alla.

Tähtäyspisteen valinta

Tähtäyspisteen valintaan on olemassa useita erillaisia tapoja ja kokemus toki auttaa tässäkin asiassa, mutta minä tykkään varsinkin ensimmäisiä heittoja heittäessäni tähdätä pisteeseen jossa keilapallo poistuu öljyltä.


Tuon pisteen pystyy valitsemaan käytännössä öljyprofiilin perusteella. Alla on esimerkki erään kilpailun öljyprofiilista ja siihen lisäämäni merkintä optimaalisesta pisteestä johon sinun tulisi pyrkiä pallosi pelaamaan siinä kohtaa rataa kun se poistuu öljyltä (=> öljyn pituus).

Syy siihen, että ko. rima on optimaallisin johtuu siitä, että siitä on yhtä monta (kuusi) rimaa molempiin suuntiin joissa on vähempi/enempi öljyä.Edellä mainittua voi havainnollistaa esim alla olevan kuvan avulla. Jos ajatellaan, että keilaradan öljyämisen sijaan siihen olisi kaiverrettu kourut joilla haluttaisiin saada aikaan vastaava reaktio niin se näyttäisi suunnilleen alla olevalta. 

Jos tuossa tapauksessa keilapallo karkaa tähtäyspistettäsi sisemmälle (vasemmalle oikeakätisillä tai oikealla vasenkätisillä) niin se joutuu koukkaamaan ylämäkeen josta johtuen se menettää nopeammin energiaansa ja näin ollen kääntyy vähemmän päätyen edelleen taskuun. Öljyn kyseessä ollessa tosin tämä tapahtuu niin, että paksummalla öljyllä keilapallon liukuu pidemmälle jolloin se reagoi radan kanssa myöhemmin ja ehtii näin ollen reagoida vähemmän radan kanssa. Yhtä kaikki oleellista tässä on ymmärtää, että oikeaan kohtaan tähdättäessä öljyprofiili antaa liian sisälle karanneen heiton anteeksi (tiettyyn rajaan asti).

Jos tuossa tapauksessa keilapallo karkaa täytäyspistettäsi ulommas (oikealle oikeakätisillä tai vasemmalle vasenkätisillä) niin se kerää potentiaalienergiaa nousemalla ylemmäs ja näin ollen kääntyy nopeammin/aikaisemmin jolloin se ehtii edelleen taskuun. Öljyn kyseessä ollessa tämä tapahtuu niin, että kuivemmalla keilapallo reagoi aikaisemmin radan kanssa ja ehtii näin ollen tehdä suuremman liikkeen.
Oleellisinta joka tapauksessa on ymmärtää, että keskellä oleva violettialue sekä reunoissa oleva punainen alue on niitä joita halutaan välttää koska niissä ei ole olemassa turvamarginaalia eli jos valitset pelipaikkasi niin, että pallosi poistuu öljyltä näillä alueilla tulee sinun osua aina juuri samaan kohtaan rataa jotta saat sen menemään taskuun ja pienetkin heittovirheet näkyvät heti tuloksissa.

Tässä on salaisuus siihen miksi välillä huippukeilaajat tekevät huipputulosta todeten kelin olevan todella helppo, kun peruskeilaajat samaan aikaan valittelevat kelin olevan liian vaikea.

Jos siis huomaat olevasi tällaisessa tilanteessa niin pohdi/juttele muiden keilajien kanssa, että mistä kohtaa rataa löytyy se paras pelipaikka ja mikä on oikea peliväline ko. keliin (oma tyylisi huomioon ottaen).

Lähtöpaikan valinta

Lähtöpaikan valinta on sinällään huomattavasti helpompaa kuin tähtäyspisteen. Testaa ensin suoran linjan pelaamista. Jos pallosi reagoi radan kanssa liian aikaisin niin siirry pelaamaan ylemmäs (oikeakätiset siirtyvät vasemmalle ja vasenkätiset oikealle) pitäen tähtäyspisteesi samana. Vaihtoehtoisesti voit myös vaihtaa liukuvampaan palloon.

Jos pallosi reagoi radan kanssa liian myöhään niin siirry pelaamaan alemmas, vaihda kitkaisempaan palloon tai muuta keilapallon pintaa kitkaisemmaksi esim Abralonilla. Oleellista on huomata, että nykykeilailussa ei pitäisi ikinä pelata linjaa joka menee sisäänpäin (koska öljyprofiilit on tehty niin, että vain suoraan/ulospäin pelattaessa saa hyödyn öljyprofiilin turvamarginaalista) eli jos pallosi reagoi liian myöhään radan kanssa suoraa linjaa pelatessa niin vaihtoehdoksi jää pallon vaihto tai sen pinnan muuttaminen kitkaisemmaksi.

Loppusanat

Vastauksena otsikon kysymykseen: olosuhde on vaikea silloin, kun virhemarginaali on oikeasta pelilinjan ja pallonvalinnasta huolimatta pieni ja helppo, kun se on suuri.

Todellisuudessa Suomessa on aika vähän kilpailuja joissa olisi oikeasti vaikea olosuhde. Yleensä keilaajat vaan tekevät siitä itselleen vaikean yrittämällä pelata kaikkia olosuhteita samasta pelipaikasta.


Oleellista on myös huomata, että yllä esittämäni tapa pelilinjan valintaan toimii vain tuoreella öljyprofiililla. Pelipaikan muuttaminen sitä mukaa, kun öljy kuluu on oma taiteenlajinsa josta kirjoittelen myöhemmin.


Aiheeseen liittyen kannattaa myös vilkaista nämä koulutusartikkelit SKLn sivuilta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti